Tips voor een zuinig leven

Tip 1. Ken inkomsten en je uitgaven.

zuinig leven inkomsten uitgaven

Het is belangrijk dat je exact weet welke je inkomsten en uitgaven zijn.

Tip 2. Behoed jezelf van impulsieve aankopen.

impulsieve aankopen

Plan dure aankopen, vergelijk en bespaar niet op kwaliteit, dit zal je op termijn meer opleveren.

Tip3. Stel een weekmenu op.

zuinig leven weekmenu

Wanneer je weet wat je komende dagen gaat eten, winkel je sneller en kom je minder snel in de verleiding om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. 

Tip4. Koop seizoensgebonden groenten.

vegetables 2387402 1920

Een heel groot deel van je inkomen gaat naar levensmiddelen, pas je weekmenu aan naargelang het seizoen.

Tip5. Bespaar op vaste kosten.

Zuinig leven vaste kosten

Gas, water en elektriciteit zijn maandelijks terugkerende vaste kosten. Door regelmatig te vergelijken kan je op termijn veel geld besparen. Doe de V-test op voor het vergelijken van energiecontracten in Vlaanderen.

Tip6. Maak je progressie visueel.

zuinig leven

Door je “zuinig leven” stijl ga je geld besparen. Beloon jezelf op regelmatige basis en maak je vooruitgang op een speelse manier visueel, met bijvoorbeeld legoblokjes of een grafiek die jezelf kan inkleuren.

Tip7. Blijf leren.

Zuinig leven blijf leren

De reden dat je dit leest is omdat je niet te trots bent om toe te geven dat je altijd kan bijleren. Investeer in jezelf door nieuwe dingen te leren of methodes te ontdekken die je geld of tijd kunnen besparen. 

Tip8. Zeg abonnementen op.

zuinig leven abonnement

Fitnessabonnementen kunnen al snel 50 euro of meer per maand kosten, hier kan je op besparen door lid te worden van een grotere keten als je niet al te vaak gaat is het soms goedkoper een beurtenkaart te nemen. Ook digitale abonnementen die je via de gsm of online afsluit nemen vaak zonder dat je het goed beseft een flinke hap uit je budget.

Tip9. Profiteer van wat de natuur te bieden heeft.

Zuinig leven moeder natuur

Alternatieve energie en het isoleren van je woning worden de laatste jaren aangemoedigd en soms zelfs verplicht door de overheid, je gaat hier vaak zelf een investering moeten doen maar die gaat zichzelf na verloop van tijd terugbetalen. 
Laat je was buiten drogen en vang regenwater op voor je zelf gekweekte kruiden.

Tip10. Wees niet te streng voor jezelf.

zuinig leven succes

Ben je wel eens op een dieet geweest? Vroeg of laat gaf je het op en ging je weer eten als voorheen. Dit is heel normaal je kan tot op zekere hoogte voldoende zelfdiscipline opbrengen om meerdere aanpassingen tegelijk vol te houden, een kleine misstap kan er voor zorgen dat je alles weer opgeeft. Wil je zuiniger gaan leven dan is dit net zo. Begin rustig aan, geef jezelf de kans een nieuwe gewoonte aan te leren en ontzeg jezelf geen dingen maar geniet van je successen!