3 of 6 x maandloon als buffer?

Heb jij een buffer voor onvoorziene uitgaven?
Is driemaal je maandloon voldoende of moeten het er zes zijn? De meningen hierover verschillen en zijn afhankelijk van je gezinssituatie.

 

zuinig leven buffer

De grote van je spaarbuffer.

 

Het spreekt voor zich dat een vrijgezel in een gehuurde studio over andere bedragen dient te beschikken dan een koppel met twee kinderen. Drie, zes of twaalf maanden loon, hoeveel geld je opzij moet houden is in de eerste plaats je eigen keuze en afhankelijk van je vaste kosten.

Waarvoor heb je een buffer nodig?

 

  • Voor het vervangen van huishoudtoestellen.
  • Voor de reparatie van je auto.
  • Voor het overbruggen van dure maanden.

Automatisch aanvullen.

 

De bedoeling is dat je ten alle tijden snel en makkelijk aan je centen kan. Door maandelijks automatisch een vast bedrag van je lopende rekening naar je spaarrekening over te schrijven kan je het eventuele opgenomen bedrag weer aanzuiveren.
Als je een gezond inkomen/uitgave patroon aanhoud, zou je 10% van je maandelijks inkomen opzij moet kunnen zetten.

Heeft een spaarbuffer een limiet?

 

Om je een idee te geven van hoeveel je nu ongeveer opzij moet houden kan je op de bufferberekenaar een gratis berekening maken. Wanneer je het vooropgestelde bedrag hebt bereikt kan je een termijn of beleggingsplan overwegen.

Vergeet je toekomstplannen niet.

 

Een financiële buffer mag ook maar enkel gereserveerd zijn voor het dekken van onvoorziene uitgaven, zie het een beetje als een persoonlijke verzekering. Plan je in de toekomst een grotere uitgave dan is het verstandig hiervoor een spaardoel te maken en hiervoor systematisch geld  opzij te zetten. Voor grotere geplande uitgave kan je ook altijd terecht bij de bank voor een financiering.

Ga niet all in.

 

Ben je er nog (lang) niet? Geen paniek! Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je inkomen en je uitgave en start naast eventuele andere spaardoelen met het automatisch opbouwen van je spaarbuffer.

Op de homepagina van  zuinigleven.be kan je jezelf registreren voor nog meer gratis tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *